Experţii au trasat trendurile industriei pe 2011

logo Raport

 

turism global

După o revenire puternică a industriei turismului în 2010, experţii estimează că şi anul 2011 va continua acelaşi trend ascendent. Creşterea este determinată în principal de pieţele emergente precum Asia (în special China şi India) şi America de Sud. Europa în schimb a înregistrat în o creştere destul de redusă a numărului de călătorii, în 2010 şi acest trend se va menţine şi în 2011. Diferenţele semnificative de la o ţară la alta, menţin Europa pe o creştere timidă. Europa de Vest iese din cadru cu rezultate mult mai bune faţă de restul Europei, Germania fiind o adevărată “locomotivă” pentru industria turismului din regiune, se arată în raport.

destinatii in europa

Deşi industria începe să îşi revină,  unele trenduri din 2010 rămân valabile şi anul acesta, precum precauţia turiştilor în ceea ce priveşte cheltuielile investite în călătorii. Turiştii din întreaga lume vor fi şi anul acesta grijulii cu banii lor, se arată în raport. Cheltuielile turiştilor, la nivel internaţional, se aşteaptă să crească cu 7% anul acesta, până la 781 miliarde de euro. Având în vedere scăderea dramatică de 9%, în 2009, a cheltuielilor făcute de turişti, aceste cifre sunt îmbucurătoare, însă cifrele din 2010 sunt totuşi sub nivelul celor din 2008 (800 milioane de euro). Cei mai cheltuitori turişti sunt în China, Rusia şi Brazilia. Creşteri pozitive a cheltuielilor realizate de turişti se înregistrează şi în Germania, USA, Franţa, Italia şi Japonia.

Un alt trend în industria travel, indentificat de experţi încă  2010, este acela că, deşi oamenii au început să călătorească din nou, s-a scurtat semnificativ perioada pe care aceştia îşi planifică o călătorie. După o scădere de 7% a numărului de înnoptări în unităţile de cazare la nivel mondial, în 2009, înnoptările au crescut cu 5% în 2010 la 5.7 miliarde de nopţi. Şi preţurile hoteliere au început să crească din nou, cererea la fel, însă există diferenţe radicale în acest sens în diferite colţuri ale lumii.

Un alt trend identificat este acela că creşte numărul turiştilor care îşi rezervă călătoriile pe internet. Numărul europenilor care au rezervat online o vacanţă în 2010 a crescut cu 17% şi se apropie de un procent de 50%. De asemenea s-a observat faptul că, în toată lumea, din ce în ce mai mulţă turişti utilizează reţelele de socializare online. Social media şi tehnologia mobilă va schimba dramatic faţa industriei turismului în următorii ani, se mai arată în raport.

Raportul integral World Travel Trends 2010-2011 poate fi accesat la următorul link: http://www1.messe-berlin.de/vip8_1/website/Internet/Internet/www.itb-berlin/pdf/Publikationen/worldttr_2010_2011.pdf.