Nereguli multe depistate în industria ospitalităţii din România

omculupaControalele efectuate anul acesta în unităţile de cazare şi de alimentaţie publică din România au scos la iveală nenumărate nereguli existente în industria ospitalităţii. Direcţia de Control, Verificare şi Monitorizare Turistică din cadrul Ministerului Turismului a efectuat peste 3000 de acţiuni de control în toată ţara, anul acesta, verificând în total 4727 de unităţi de cazare, alimentaţie publică, firme de agrement şi agenţii de turism. Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare.
Peste 1000 de avertismente, 243 de amenzi în valoare totală de 2.92 milioane lei, 51 de licenţe de turism şi certificate de clasificare ridicate.
„Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale a declanşat o amplă campanie la nivel naţional, în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor oferite turiştilor. Practic, acoperim tot ce înseamnă activitate turistică: de la unităţile de cazare şi de alimentaţie publică, agenţii de turism şi până la firmele de agrement. Nu este o activitate sezonieră, ci poianabvpermanentă, pentru că la nivelul Ministerului nu dorim să avem o activitate doar în sezonul estival sau de iarnă. Sunt zone precum Predealul, Poiana Braşov sau Valea Prahovei care constituie o atracţie turistică indiferent de sezon, iar patronii firmelor care activează în domeniul turistic trebuie să înţeleagă faptul că nu suntem dispuşi să facem rabat de la normele legale, care impun anumite standarde la nivel european”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Turismului, Bogdan Oprea.
Statisticile centralizate la nivel central relevă faptul că există încă foarte multe nereguli în domeniul hotelier, de agrement şi serviciile turistice. Judeţele unde au fost descoperite cele mai multe nereguli sunt: Constanţa, Sibiu şi Braşov. Potrivit ziarului Adevărul de Seară Sibiu, în acest judeţ au fost verificate 77 de unităţi, din care 42 de unităţi de calculcazare, 25 de alimentaţie publică, 5 baze de agrement şi 5 agenţii de turism. „În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de 96.000 de lei şi au fost date 17 avertismente. Vreau să specific că aceste controale vor fi efectuate în continuare”, a declarat purtătorul de cuvânt al MDRT.
În judeţul Braşov au fost efectuate 205 de controale, la 265 de firme, din care 114 unităţi de cazare, 91 de alimentaţie publică, 10 societăţi de agrement şi 50 de agenţii de turism. În urma controalelor au fost date 13 amenzi în valoare de 87.400 lei, şi au fost trimise 53 de avertismente unor societăţi, pentru a intra în legalitate. Mai mult, s-a decis  retragerea licenţei de funcţionare a două agenţii de turism.
Dincolo de cifre rămâne faptul cert că, indiferent de banii alocaţi promovării României ca destinaţie turistică, problemele de fond ale turismului românesc încă nu şi-au găsit rezolvarea.