Legea Turismului dezbătută de principalii factori de decizie

Parlamentarii dezbat în perioada 3-4 august 2011, la Olimp, proiectul Legii Turismului, în cadrul unor întâlniri la care participă toţi factorii implicaţi: reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai patronatelor din turism şi ai asociaţiilor de promovare de pe litoral, dar şi ai Ministerului Turismului. Sulfina Barbu, moderatorul lucrărilor şi preşedintele Comisiei de Administraţie Publică din Camera Deputaţilor, a declarat în cadrul dezbaterilor de ieri că îşi doreşte ca Legea turismului să fie funcţională cel puţin zece ani şi crede că aceasta ar putea intra în vigoare încă din toamna lui 2011.
imagine“Ne dorim ca această lege să devină o lege cadru pentru dezvoltarea turismului în România, o lege care să reglementeze nu numai turismul de pe litoral, ci şi turismul din celelalte zone, mă refer la turismul rural, la turismul montan, la agroturism, la toate zonele, la turismul balneo şi ne dorim ca această lege să fie funcţională cinci-zece ani de acum încolo şi să nu mai fie necesară modificarea ei”, a declarat Sulfina în cadrul dezbaterilor din 3 august, când deputaţii din Comisia de Administraţie Publică s-au întrunit pentru a analiza proiectul Legii turismului.
Sulfina Barbu consideră că Legea Turismului va duce la finanţarea cu prioritate a lucrărilor de infrastructură de către Guvern şi va determina o mai bună colaborare între autorităţile centrale şi locale.
„În primul rând, finanţarea lucrărilor de infrastructură cu prioritate de Guvern prin MDRT este o prevedere din această lege şi elaborarea metodologiilor pentru toate tipurile de obiective turistice, care astăzi vedem că nu sunt reglementate, mă refer aici inclusiv la monumentele istorice, la obiectivele turistice în care avem resurse cu caracter terapeutic şi la multe alte obiective. De asemenea, în privinţa colaborării dintre autorităţile centrale şi autorităţile locale, am prevăzut că toate metodologiile, toate avizele şi absolut toate proiectele se elaborează de către autorităţile centrale în colaborare cu autorităţile locale altfel nu cred că cineva poate să dezvolte turismul în România de unul singur, nici operatorii nu pot să o facă singuri fără reglementări clare, nici autorităţile centrale şi locale nu pot să facă fără operatori puternici”, a explicat Sulfina Barbu.
Cerinţele hotelierilor şi patronatelor
plaja1Hotelierii şi patronatele de pe litoral au cerut ieri, la Olimp, ca plajele să fie administrate de autorităţile locale, să se reducă evaziunea fiscală de la malul mării, să existe ajutor de la stat pentru promovare şi să scadă taxele în sezon, potrivit Adevărul de Seară de Constanţa.
Principala solicitare venită din partea hotelierilor, asociaţiilor patronale, dar şi a primarilor prezenţi la întâlnire a fost transferul plajelor în administrarea autorităţilor locale, adică o descentralizare totală. Este un punct asupra căruia toţi cei prezenţi au căzut de acord. „Plajele reprezintă domeniul public al statului de interes naţional, aşa cum sunt prevăzute în Constituţie, şi sunt în administrarea statului. Pentru autorităţile locale mai intervine problema întreţinerii acestor plaje, atât pe perioada sezonului estival, cât şi în afara lui“, a mai spus preşedinta comisiei.
Principalul argument al celor care au cerut acest lucru este că nimeni nu ştie mai bine de ce are nevoie turistul, decât cei care lucrează cu şi pentru turişti. „În momentul de faţă, hotelierii subînchiriază plajele de la operatori, pentru a le oferi gratuit turiştilor care le vin în hotel. Şezlongul şi umbrela sunt gratuite de la hotelieri, ori operatorii percep bani pe ele. Aici este încurajată şi evaziunea fiscală pentru cu nu ştiu dacă este vreun operator de plajă care să dea bon fiscal pentru umbrelă şi şezlong“, a declarat şi Corina Martin, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Litoralului şi Deltei Dunării. Aceasta a spus că această practică a operatorilor a făcut ca evaziunea pe litoral să ajungă la 50 - 60%.
Referitor la cerinţa de transfer a plajelor la autorităţile locale, Sulfina Barbu s-a declarat de acord. Are însă unele îndoieli. „Cred că va fi un pas înainte transferul plajelor la autorităţile locale, asta dacă nu vor da autorizări de construcţie aşa cum au fost date de-a lungul timpului: construcţii pe plaje şi lucrări de amenajare a plajelor în timpul sezonului“, a spus Sulfina Barbu.
Sulfina Barbu a precizat că Legea turismului ar putea intra în vigoare din toamna acestui an. „Eu cred că suntem pe un drum bun şi dacă reuşim în această toamnă, şi asta ne-am propus, ca în primele şedinţe să dăm votul final pe lege şi apoi să fie dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională, putem să avem în această toamnă o lege a turismului”.