Google a cumpărat ghidul Zagat

Zagat-colorsCea mai importantă ştire din industria gastronomică americană din această lună a fost aceea că Google a cumpărat ghidul Zagat. Această achiziţie nu va afecta aplicaţia Google Places, care a fost intens contestată în ultima perioadă pentru că a folosit reviewurile Yelp şi Citysearch fără permisiunea acestora. Şi să nu uităm eşecul înregistrat de Google în încercarea de a cumpăraYelp cu 500 de milioane de dolari. Strategia Google este considerată cea mai importantă mişcare din media de food din lume.

zagat-google_616
Parteneriatul cu Zagat va soluţiona problema utilizării reviewurilor celor de la Yelp. Întrebarea este: Va favoriza Google reviewurile Zagat în defavoarea celor ale competitorilor, precum Yelp? Se pare că pentru prima dată Google a ales calitatea conţinutului editorial, faţă de algoritmi şi analize şi acum deţinând un brand puternic cum este Zagat, compania este pe drumul cel bun.
zagat-survey-co-founders-tim-and-ninaPentru Tim şi Nina Zagat, fondatorii ghidului, vânzarea brandului lor “a fost cel mai provocator moment din cei peste 32 de ani de business”. Aceştia consideră că Zagat împreună cu resursele şi posibilităţile companiei Google va maximiza calitatea şi creşterea ghidului.
Zagat a fost scos la vânzare în 2008 pentru suma de 200 milioane de dolari, dar nici un potenţial cumpărător nu s-a decis să ofere această sumă.
Ce înseamnă această achiziţie pentru consumatori? În primul rând, cei cărora le place ghidul Zagat să se aştepte la mai mult conţinut online, cât despre schimbarea conţinutului pe print al ghidului, nu s-a comunicat încă nimic. În al doilea rând, vor exista mult mai multe reviewuri online şi e bine de ştiut că utilizatorii Zagat sunt înclinaţi să-şi exprime părerile în articole de fond, detaliate şi mai exacte decât cei ai Yelp. Şi nu în ultimul rând, va fi interesant de văzut dacă Google va înlătura paywall-ul (un ecran care blochează accesul la pagina web cerând să plăteşti) care nu permite accesarea în mare parte a conţinutului Zagat.