Se deschide Centrul European de Gastronomie şi Turism

Prima bază de practică în gastronomie finanţată de Uniunea Europeană din ţara noastră, se inaugurează astăzi, 19 septembrie la Constanţa, unde sunt aşteptaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, directori de licee, reprezentanţi ai agenţilor economici şi patronatelor din turism.
Centrul European de Gastronomie şi Turism este amenajat la standarde occidentale şi cuprinde un laborator de gastronomie cu 6 staţii de bucătărie complet echipate, un laborator de tehnica servirii (ospătărie), un amfiteatru pentru demonstraţii gastronomice, un laborator audio-media şi o sală pentru cursuri teoretice.
Inaugurarea Centrului este parte a proiectului “Califică-te! E şansa ta de a te integra în muncă”, proiect strategic cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, a cărui implementare a început la 1 septembrie.
Proiectul este rezultatul unui parteneriat transnaţional ce reuneşte Fundaţia „Ing. Nejloveanu Niculae – Maestru în arta culinară”, Compania de Investiţii pentru Turism, S.C. Succes TGM S.R.L. şi Centrul European de Profesii Culinare – Paris.
Principalul obiectiv al proiectului este acela de a facilita tranziţia de la şcoală la viaţa activă a alevilor şi studenţilor, prin îmbunătăţirea competenţelor acestora. 167 de elevi şi 26 de studenţi din Constanţa, Bucureşti şi Iaşi au efectuat stagiul de practică în cadrul proiectului POSDRU “Califică-te! E şansa ta de a te integra în muncă” şi vor participa la activitatea Schimburi de Experienţă şi Bune Practici, care se va desfăşura în două serii la Centrul European de Gastronomie şi Turism.
Astfel, în perioada 18 – 24 septembrie vor fi 90 de elevi şi studenţi participanţi, iar în perioada 25 septembrie – 1 octombrie vor fi 102 elevi şi studenţi participanţi. Pe parcursul celor 5 zile elevii şi studenţii vor lua parte la aplicaţii practice, lecţii demonstrative, cursuri teoretice şi vizite de lucru.
La inaugurarea Centrului, care are loc astăzi, va avea loc şi o demonstraţie de gastronomie a Maestrului în Arta Culinară Vincent Perre – profesor instructor la centrul European de Profesii Culinare CEPROC Paris.