Autorităţile din Brăila vor să „reînvie” industria ospitalităţii din oraş

Consiliul Judeţean din Brăila intenţionează să readucă la viaţă două unităţi odinioară reper pentru industria ospitalităţii din oraş: Complex Hotel Tineret şi celebrul restaurant Privighetoarea. CJ Brăila a anunţat recent că va concesiona clădirea în care funcţiona de vremuri restaurantul Privighetoarea, cu scopul de a-i reda gloria de altădată. “Vreau să valorificăm acest restaurant prin concesiune. Vreau să cred că el va redeveni ceea ce a fost odată pentru Brăila. Condiţiile de acolo sunt excelente”, a declarat preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.

privighetoarea1

                                               (Fostul restaurant Privighetoarea)

În urmă cu câteva luni, Consiliul Judeţean a anunţat şi decizia sa de a concesiona Ansamblul Tineret (format din hotel, restaurant şi agenţie de turism), care va fi scos la licitaţie publică în data de 18 octombrie 2011. Pot participa la licitaţie persoane fizice sau juridice, române sau străine, care au ca obiect de activitate hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, restaurante şi activităţi ale agenţiilor turistice. Termenul final de depunere a ofertelor expiră pe 17 octombrie.
Hotelul este clasificat la două stele şi are o capacitate de cazare de 36 de camere, cu grupuri sanitare proprii. Deşi nu se ştie dacă investitorul va fi obligat prin contract să facă lucrări de modernizare, specialiştii CJ estimează că ar fi nevoie de o investiţie 970.000 de euro pentru ca cele două stele să fie meritate. Pe lângă hotel funcţionează şi un restaurant, durata concesiunii ambelor fiind de 20 de ani, un termen considerat suficient de către CJ pentru ca investitorii să-şi poată recupera investiţia în amenajare.

complextineret

                                                      (Hotel Tineret)

Concesiunea este o convenţie prin care o persoană (fizică sau juridică) dobândeşte dreptul de a exploata anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului, în schimbul unor beneficii care revin acestuia din urmă.

În ceea ce priveşte restaurantul Privighetoarea, anul acesta clădirea a fost reabilitată, iar Consiliul Judeţean a decis ca destinaţia ei să fie restaurant, ca pe vremuri. Restaurantul „Privighetoarea" a fost construit în 1870. El a intrat în declin pe la mijlocul anilor 1980. privighetoarea2Atunci s-a luat hotărârea amenajării aici a secţiei de Etnografie a Muzeului Brăilei. Condiţiile au fost improprii pentru păstrarea exponatelor, astfel că la începutul anilor 1990 secţia a fost închisă şi aşa a rămas de atunci. Secţia de Etnografie se va muta în fosta Casă de Cultură, ca urmare a deciziei CJ de a “reînvia” restaurantul Privighetoarea. Brăilenii în vârstă sunt nostalgici după vremurile când „Privighetoarea" era unul dintre punctele de atracţie din oraş şi văd cu ochi buni readucerea la viaţă a celebrului restaurant. „Ne este dor de vremurile când frecventam restaurantul. Ar trebui să se facă ceva pentru el", a declarat Vasile Croitoru, un pensionar, pentru ziarul Adevărul.

Sursa: Adevărul de Brăila.