Industria ospitalităţii în topul celor mai mari angajatori în 2011

Numărul angajaţilor din hoteluri şi restaurante a crescut în România, în primele 7 luni ale acestui an, cu 12.000, acest domeniu fiind pe locul 3 în topul angajatorilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică a României. Joburile sezoniere din perioada de vară au făcut ca numărul bucatarieangajaţilor să crească semnificativ în hoteluri şi restaurante. Pe lângă domeniile sezoniere, unde creşterea este provizorie, iar începând cu lunile de toamnă încep disponibilizările de personal, sunt câteva industrii unde avansul de salariaţi este mai solid.
Potrivit INS, efectivul salariaţilor a crescut în Servicii administrative şi de suport (+ 16.400 de angajaţi în primele şapte luni), Comerţ (plus 11.900), Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+7.700) şi Producţia auto (+7.300). Alte domenii pe val în 2011 au fost Fabricarea de calculatoare (+2.500) şi Serviciile IT (1.600). Sistemul de sănătate este cel mai afectat în continuare de hemoragia de personal - numărul angajaţilor din sănătate a scăzut cu 21.300 persoane în primele şapte luni din acest an. De asemenea, numărul angajaţilor din educaţie a scăzut cu 6.300 în primele şapte luni din 2011, iar administraţia publică a pierdut 5.100 de funcţionari, iar restructurările sunt aşteptate să continue. 
hotelIndustria ospitalităţii poate ajuta la reechilibrarea economiei unei ţări, prin crearea de noi locuri de muncă şi prin aducerea de venituri la bugetul statutului, potrivit unui raport recent al British Hospitality Association. În Marea Britanie de exemplu, 8% din totalul locurilor de muncă sunt oferite de industria ospitalităţii. Acest sector angajează aici în mod direct 2,4 milioane de oameni, şi în mod indirect 1,2 milioane de oameni. Şi acesta este doar începutul potrivit lui Ufi Ibrahim, chief executive BHA. "Credem că industria ospitalităţii poate crea încă 236.000 joburi până în 2015 şi 475.000 până în 2020, dacă avem sprijinul Guvernului”, a declarat acesta.
Acesta a spus ca guvernele ţărilor au un rol important în dezvoltarea industriei ospitalităţii, şi implicit a economiei. Guvernele trebuie să creeze premisele în care industria se poate dezvolta şi poate crea mai multe locuri de muncă. Ufi Ibrahim a enumerat şi câteva bariere puse de guverne în calea dezvoltării acestui sector, precum un TVA crescut la cazare şi alimentaţie publică, lipsa facilităţilor acordate investitorilor în domeniu ş.a.