Tendinţe şi soluţii de finanţare pentru pensiuni

Pensiunea-turistica--Solutii-pentru-un-business-de-succesCe oportunităţi de finanţare există pentru pensiunile turistice din România? Care sunt trendurile în materie de amenajări şi reamenajări de pensiuni şi ce ar trebui să facă dar mai ales să nu facă proprietarii de pensiuni turistice în materie de design interior? La aceste întrebări s-a răspuns în cadrul conferinţei “Pensiunea Turistică - soluţii de amenajare, reamenajare şi finanţare”, care a avut loc pe 2 noiembrie la hotelul InterContinental din Bucureşti. Evenimentul a reunit actuali şi viitori proprietari de pensiuni, antreprenori, investitori, designeri, arhitecţi, consultanţi şi reprezentanţi ai băncilor, şi a fost organizat de Medien Conferences, cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural din România (ANTREC).
În deschiderea conferinţei, preşedintele fondator al ANTREC, Maria Stoian a sublinat faptul că acest eveniment a fost necesar datorită numărului în creştere al pensiunilor în România, atât în mediul rural cât şi în cel urban, iar în acest context este nevoie de ridicarea nivelului de calitate din pensiunile româneşti din punctul de vedere al dotărilor, al amenajării, al designului şi, implicit, al gradului de confort pe care pensiunile româneşti le oferă turiştilor. Deşi numărul exact al pensiunilor nu se cunoaşte (în special datorită multor pensiuni care funcţionează la negru din ţara noastră, Maria Stoian a subliniat că numărul membrilor ANTREC a ajuns la 3500 (pensiuni turistice şi agroturistice), însumând peste 30.000 de camere în 1000 de localităţi.

 pensiunea-katharina
Greşeli frecvente în amenajarea unei pensiuni
Designerii şi arhitecţii prezenţi la conferinţă nu au fost deloc indulgenţi cu proprietarii de pensiuni din ţara noastră, subliniind greşelile frecvente pe care le aceştia le comit atunci când îşi amenajează pensiunile. Designerul Hamid-Nicola Katrib ne-a declarat că “Designul e foarte important pentru o unitate de cazare, mai ales că acum avem termene de comparaţii, cu toţii am fost prin străinătate şi am văzut unde s-a ajuns. Pensiunile boutique sunt în tendinţe. Vorbim de pensiuni tematice, cu camere diferite (fiecare cameră cu povestea ei), de accentul pus pe design. În Franţa şi Italia aceste pensiuni s-au înmulţit şi ele au succes şi la noi”. Însă marea majoritate a pensiunilor din România spune acesta sunt prea clasice, dând şi câteva exemple de greşeli comise de proprietarii de pensiuni: amenjarea pensiunii “după ureche”, acest lucru ducând la multe unităţi de-a dreptul kichoase (de ex: proprietarii pun în pensiune tot felul de obiecte - veşnicele coarne de cerb pe care le vedem în pensiunile româneşti, dar şi obiecte pe care le acumulează din străinătate, chiar dacă acestea nu se potrivesc unele cu altele); lipsa unei tematici, luminozitatea scăzută din pensiunile româneşti (datorată dorinţei proprietarilor de a face economie), montarea prizelor fie după pat, fie sub pat, niciodată la îndemâna clienţilor, dar şi deja obişnuita culoare galbenă în restaurantele de pensiuni, total neindicată, sunt doar câteva greşeli enumerate în cadrul conferinţei.

 pensiunea-maria
Oportunităţi de finanţare pentru pensiuni
Aura Gagu, Şef Serviciu Relaţii Externe şi Finanţări Structurale CEC Bank, a vorbit despre 2 oportunităţi de finanţare pentru activităţile turistice: Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, măsura 313 Încurajarea activităţilor turistice (dedicat investitorilor din mediul rural) şi Programul Operaţional Regional, Domeniul major de intervenţie: Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor dar şi DMI Crearea Dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor natural.
În ceea ce priveşte Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, acesta poate finanţa activităţi precum construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea structurilor de primire turistică din zonele rurale. Sunt eligibile pensiunile de până la 15 camere, nivelul minim de confort 3 margarete, iar grantul reprezintă 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu poate depăşi 200.000 euro pe proiect.
pensiune-aref-cazareÎn ceea ce priveşte investiţiile în agroturism, nivelul minim de confort al unităţii trebuie să fie 1 margaretă, iar grantul este de maxim 70% din valoarea cheltuielillor eligibile şi nu va putea depăşi 70.000 euro pe proiect. Terenul trebuie să aibă o suprafatţă de minim 1000 m2, iar localitatea în care este situată pensiunea trebuie să se regăsească în listele cu comunele eligibile.
A doua oportunitate de finanţare prezentată în cadrul conferinţei o reprezintă Programul Operaţional Regional, domeniul major de intervenţie “Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, o oportunitate pentru hoteluri şi restaurante, dar şi pentru activităţile de alimentaţie (catering) pentru evenimente. În ceea ce priveşte domeniul major de intervenţie “Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor natural”, printre activităţile eligibile menţionăm amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potenţial turistic dar şi crearea / extinderea structurilor de agrement turistic, în scopul creşterii numărului turiştilor şi a duratei sejurului.