Ospitalitate

  1. Articole

Hoteluri

  1. Articole

Restaurante

  1. Articole

Companii

  1. Articole

Producatori locali

  1. Articole
 Ion Bălan, proprietar Crama Hamangia: “Ne dorim ca vinurile noastre să fie descoperite sau regăsite de consumatori în primul rând la masă într-un restaurant sau bar”

Ion Bălan, proprietar Crama Hamangia: “Ne dorim ca vinurile noastre să fie descoperite sau regăsite de consumatori în primul rând la masă într-un restaurant sau bar”

Continuăm seria interviurilor cu producători locali, realizate în cadrul campaniei noastre - “2021 - Anul producătorilor locali în HoReCa”. Ion Bălan, proprietarul Cramei Hamangia, ne dezvăluie în cele ce urmează povestea cramei Hamangia...

11-08-2021

Citeste mai mult...

Eurostat: Peste 75% din vacanţele europenilor sunt în ţările de rezidenţă

Potrivit celui mai recent studiu al Biroului de Statistică al Uniunii Europene - Eurostat, aproape 80% din călătoriile efectuate de turiştii din statele membre UE, sunt în ţările lor de rezidenţă, România fiind ţara care înregistrează cel mai mare procent din acest punct de vedere: 94% din totalul călătoriilor efectuate de români anul trecut au fost realizate în România şi doar 6 % în alte ţări, potrivit Eurostat.
flagsDeşi turismul este considerat în general un fenomen internaţional, iar oamenii călătoresc în alte ţări pentru a descoperi noi culturi, statisticile arată că majoritatea călătoriilor efectuate de europeni sunt în ţara lor de rezidenţă.
Cetăţenii din statele membre UE au efectuat peste 1 miliard de călătorii în 2010, dintre care 800 de milioane au fost călătorii în ţara lor de rezidenţă (77%) şi aproape 250 de milioane de călătorii în alte ţări decât cea de reşedinţă (23%). Din cele 23% de călătorii efectuate în străinătate, 17% sunt tot în ţări din Uniunea Europeană şi doar 6% în afara Uniunii Europene.
Turismul domestic defineşte şi situaţia din România. Situaţia în cifre arată că în anul 2010, românii şi-au luat 11.630.000 de vacanţe, din care 10.484.000 (94%) au fost în ţară, iar 679.000 (6%), în afara graniţelor.
Studiul publicat de Eurostat arată că în ţările situate la Oceanul Atlantic, la Marea Mediteraneană şi la Marea Neagră, precum Franţa, Portugalia, Spania, Grecia, Bulgaria şi România, cetăţenii tind să călătorească mai mult în ţările lor decât în alte regiuni.

italia1

În ceea ce priveşte ponderea turismului domestic în ţările membre UE, au fost înregistrate diferenţe semnificative între diferite regiuni ale Europei. Astfel, în ţările cunoscute ca destinaţii turistice atractive pentru străini, s-a înregistrat un nivel ridicat al turismului domestic: peste 30% din greci, spanioli, francezi şi italieni călătoresc doar în ţara lor (în Franţa acest procent este de 45%).
De partea cealaltă, Cipru şi Luxemburg au avut cei mai mulţi rezidenţi care îşi petrec vacanţele în alte ţări; 68% din vacanţele ciprioţilor sunt în alte ţări, iar 57% din vacanţele luxemburghezilor sunt în alte ţări decât cea de rezidenţă. Şi cetăţenii din Ţările de Jos, Slovenia şi Belgia au avut tendinţa să îşi petreacă vacanţele mai mult în străinătate decât acasă.
Peste jumătate din bugetul alocat de cetăţenii UE vacanţelor, este acordat călătoriilor în propria ţară (52%), în special călătoriilor de scurtă durată (de la 1 la 3 nopţi). Francezii şi germanii au cheltuit cel mai mult pe vacanţele interne în  2010, 77 de miliarde de euro, respectiv 31 miliarde de euro. Bugetul mediu alocat de francezi şi austrieci pentru o călătorie de exemplu, este de 400 euro, respectiv 362 euro. 
Hotelurile sunt de departe preferatele turiştilor europeni când vine vorba de călătoriile efectuate în alte ţări (69% dintre turişti) decât în cea de rezidenţă, însă nu şi în cazul călătoriilor efectuate în ţara de rezidenţă. În cazul turismului intern, 72% dintre turişti au ales unităţile de cazare private, mai mici şi mai puţin formale decât hotelurile.


Editoriale