Guvernul a aprobat vânzarea a 20% din acţiunile Tarom

Guvernul României a adoptat în şedinţa din 24 august 2011 Strategia de privatizare a Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române Tarom, prin vânzarea unui pachet de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al societăţii, potrivit unui comunicat de presă emis ieri de Guvern.

tarom4

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a fost mandatat să întreprindă măsurile necesare pentru implementarea Strategiei de Privatizare a Societăţii şi vânzarea pachetului de acţiuni prin metoda ofertei publice secundare iniţiale (IPO) la Bursa de Valori Bucureşti.
Decizia privind momentul vânzării pachetului de acţiuni va fi luată de Executiv.
Guvernul a anunţat în primăvara acestui an că a renunţat la ideea privatizării Tarom şi că va fi vândut doar un pachet minoritar.
tarom3Tarom a acumulat în ultimii 2 ani pierderi de peste 130 de milioane de euro, deşi a transportat mai mulţi pasageri şi a avut venituri în creştere.
Anul trecut părea unul optimist pentru Tarom: veniturile companiei au urcat cu 15% şi au ajuns la 306 milioane de euro. Numărul pasagerilor transportaţi a urcat cu 23.6% până la 2.19 milioane de pasageri. Indicatorii pozitivi de pe bilanţ sunt puşi în umbră de o singură cifră, cea care indică pierderile companiei: pentru anul 2010 pierderea a fost de 79.97 milioane de euro, potrivit gandul.info, în creştere cu 41.6% faţă de anul precedent.