Interviu cu proprietarul primului restaurant Montignac din România

Sectorul restaurantelor din Bucureşti a bifat o premieră la sfârşitul săptămânii trecute. În prezenţa lui Charles Montignac, aflat pentru prima oară în România (fiului inventatorului Dietei Montignac - Michel Montignac) a fost inaugurat singurul restaurant operaţional din lume al cărui meniu este certificat de familia Montignac pentru conformitate cu metoda omonimă.

Londra este primul oraş unde a funcţionat un restaurant marca Montignac, însă restaurantul a fost închis deoarece proprietarul a vândut clădirea şi nu s-a dorit păstrarea specificului restaurantului. De asemenea, Parisul va avea în curând cel mai mare restaurant Montignac, proiect aflat în lucru. Care este însă povestea Bistro-ului Montignac din Bucureşti?

bistro1

Doi oameni, aflaţi în căutarea unui stil de viaţă sănătos în iureşul vieţii moderne, Mihai şi Melania Amuza, au descoperit Metoda Montignac, au testat-o şi au rămas încântanţi de efectele acesteia asupra vieţii lor. Au vrut să împărtăşească şi cu alţii beneficiile unei alimentaţii sănătoase şi s-au decis să pună bazele unui restaurant la Bucureşti. Care au fost etapele parcurse şi cum au ajuns la familia Montignac pentru aprobare, ne-a povestit chiar Mihai Amuza, proprietarul restaurantului.

Cum v-a venit ideea deschiderii acestui restaurant?
Mihai Amuza: Ideea ne-a venit, mie şi soţiei mele, Melania, după ce am încercat pe propria piele metoda Montignac şi am văzut că funcţionează. Surprinzător, am descoperit că la puţin timp după ce am adoptat această Metodă, am început să pierd câteva kilograme bune şi charles2chiar mă simţeam mult mai bine. Deşi eu nu simţeam nevoia în momentul acela să slăbesc, aveam 94 de kg şi credeam că aceea e greutatea mea optimă. Cu toate că dacă urcam 5 etaje pe jos eram obosit. Am descoperit aşadar că mă simt din ce în ce mai bine şi după vreo 8 luni toate hainele mi-au rămas mari. Am schimbat efectiv un şifonier întreg de haine, acesta a fost singurul regret. Datorită acestei metode am slăbit vreo 14 kilograme. (foto: Mihai Amuza - stânga şi Charles Montignac - dreapta).

Ideea deschiderii restaurantului aparţine soţiei mele. La început eu am fost destul de sceptic, pentru că nu mi s-a părut a fi un business profitabil. Dar am zis ok, să facem un studiu de piaţă. Nu mă gândeam că sunt atât de mulţi fani ai Metodei şi că are aşa de mare căutare. Am contactat familia Montignac, am trimis un mail şi suprinzător a doua zi ne-a răspuns Michel Montignac şi ne-a spus să luăm legătura cu Charles, că el se ocupă de dezvoltarea restaurantelor. Am luat legătura cu Charles şi ne-am întâlnit în Paris la vreo lună după aceea. I-am povestit ideea noastră şi ce-am vrea noi să facem, el a spus prima dată: ok, dacă voi puteţi demonstra că lucrul ăsta o să meargă în Bucureşti - el nu cunoştea deloc piaţa din Bucureşti -, cu cea mai mare plăcere. Faceţi un studiu de piaţă, vedeţi cum stă treaba şi veniţi cu nişte cifre la mine. Şi asta am făcut. Am făcut studiul de piaţă acum 2 ani, care suprinzător a reliefat faptul că sunt foarte mulţi fani Montignac în România şi în Bucureşti şi că afacerea dacă ar fi deschisă ar avea cerere. Am pus pe hârtie acest studiu, foarte frumos, cu toate concluziile lui, am mers din nou la Paris (între timp noi mai fusesem o dată la Paris şi ne-am întâlnit cu Charles, am tot tatonat terenul pentru că am văzut că a fost sceptic la prima întâlnire). Dar deja la a treia întâlnire când am fost şi cu cifrele a zis: e în regulă. A trebuit să ne mai ducem încă de 2 ori la Paris până am semnat contractul, lucru care a consolidat relaţia dintre noi şi am devenim astfel buni prieteni. La Paris ne-a prezentat şi gastronomia franceză, el însuşi conducând 3 restaurante în capitala Franţei.
Cât a durat din momentul în care v-a venit ideea până la momentul inaugurării propriu-zise a restaurantului?
2 ani. E foarte greu să deschizi un restaurant în România, e foarte complicat, dar merită. Sunt multe autorizaţii de obţinut. În ceea ce priveşte locaţia au fost nişte condiţii impuse: să fie în zona centrală, să fie într-o casă veche, şi să îndeplinească condiţiile de trafic. Locaţia e închiriată şi are o capacitate de 60 de persoane. Eu cred că e loc de mult mai multe restaurante în Bucureşti şi că ar trebui încurajate mai mult investiţiile în acest sector. Prin restaurante oamenii progresează, gustă lucruri noi şi află şi de alte culturi. Cred că un restaurant e o experienţă pe care fiecare ar trebui să o trăiască măcar o dată pe săptămână.

food

Am avut prieteni care şi-au deschis restaurante şi mi-au spus că partea cu oamenii este cea mai complicată. Noi n-am avut dificultăţi, am avut norocul de a găsi persoane deosebite, în special bucătarul-şef, Cristi Oprea.
Cui se adresează restaurantul?
Se adresează în general persoanelor care nu au timp din cauza jobului, persoanelor care nu au timp să facă mişcare. Eu de când am descoperit metoda Montignac am descoperit că mă pot şi mişca şi am văzut că dacă îmi fac un program prestabilit îmi pot face timp şi de mişcare. De atunci săptămânal am 4 ore cel puţin pe care le dedic mişcării în aer liber, ceea ce vine în completarea metodei Montignac. Eu chiar am avut o revelaţie cu această Metodă.
Cum au fost primele luni pentru business?
Am avut deschis Bistro-ul în noiembrie 2011, în regim de soft opening, perioadă în care am funcţionat cu mai puţin de jumătate din meniu, până s-au acomodat şi oamenii din bucătărie cu cei de pe sală, bucătăria fiind jos şi sala la etaj. A trebuit să avem acest soft opening ca să reglăm toate mecanismele de funcţionare a restaurantului. Iar acum, după 2 luni de când am deschis suntem încrezători că putem primi orice client oricât de sofisticat şi să-i satisfacem toate poftele.
Câte restaurante Montignac mai sunt în lume?
Restaurantul Montignac din Bucureşti nu este primul, dar este singurul operaţional din lume. A fost unul deschis în Londra, însă proprietarul a vândut clădirea şi nu s-a dorit păstrarea specificului restaurantului şi s-a închis. După aceea Charles Montignac şi Michel au vrut să deschidă un restaurant în Paris. A intervenit tragedia cu Michel, a murit şi ei au trebuit să îşi amâne toate planurile cu deschiderea restaurantului din Paris. Acolo e vorba de un proiect mult mai mare, cu un restaurant pe 3 etaje, proiect care este încă un lucru. Probabil că anul acesta va fi deschis, în toamnă.
La cât s-a ridicat investiţia?
Noi am depăşit 200.000 euro, sper să nu ne ducem la mai mult şi să începem să ne recuperăm din investiţii.
Este un proiect singular?
Dacă lucrurile merg bine aici, cu siguranţă nu ne vom limita la un singur restaurant. Eu cred că mai e loc în Bucureşti de cel puţin un astfel de restaurant, dar şi în ţară, în Timişoara de exemplu.